Vapaa-aika

Tällä joogalomalla on jätetty ohjelmaan aikaa myös oikeasti lomailla sekä viettää aikaa perheen, ystävien tai uusien joogaystävien kanssa rentoutuen. Monet yksinmatkustavat saavatkin joogakavereista ystäviä ihan loppuelämäkseen.

Rannalla oleilu on tietenkin lomassa yksi tärkeimpiä asioita ja Egeanmeren vesi on kirkasta ja puhdasta. Molyvoksen kyläranta on aika kotoisa ja pieni, enimmäkseen pieniä kiviä. Rannalla olevilla hotelleilla on siellä aurinkovuoteita ja varjoja, joita myös ”ei-hotellin-asukkaat” saavat vuokrata. Tällä rannalla on tietenkin kivoja kahviloita ja tavernoita sekä disco/beach bar, joka varsinkin öiseen aikaan on nuorten suosiossa.

Molyvoksen rannalla Hotelli Olive Press:in edessä on myös kaikenmoisia erilaisia vesiurheilu/hauskanpito mahdollisuuksia.

Hieman Molyvoksen rannalta vasemmalle (lähellä joogakeskus Mileljaa) on hiekkarantaa ja senkin lähettyvillä Hotelli Delfinian kiva kahvila/ravintola uima-altaan äärellä.

Eftaloussa, 4 kilometrin päässä Molyvoksesta, sijaitsevat luonnon kuumat lähteet. Ja Eftaloun ranta on hyvin hyvin kaunis kiviranta täynnä pyöreitä sileitä kiviä, useita poukamia toinen toisensa jälkeen. Rannalla on myös erittäin hyvä taverna.

Myös naapurikylässä Petrassa muutaman kilometrin päässä on hiekkaranta ja sen ranta on niin matalaa, että se sopii erinomaisesti myös ihan pienille lapsille. Sinne pääsee vaikkapa pienellä turistijunalla, joka kiertelee lähiseutuja.

retket

Retkiä voi tehdä kaikenlaisia. Esimerkiksi voi vuokrata pienen veneen kapteeni Stratiksen kanssa ja hän vie ”salaperäisiin paikkoihin” värikkäällä Escape-veneellään. Kannattaa ottaa snorklausvälineet mukaan! Näillä retkillä saattaa myös joskus onnekkaasti nähdä delfiinejäkin.

Molyvoksen  satamasta lähtee myös erilaisia miniristeilyjä lähiseuduille, joihinkin kuuluu myös barbecue tähtitaivaan alla.

Voit myös buukata autoretken tai ”jeeppisafarin”, jolla pääsee tutustumaan saareen maitse laajemmaltikin. Ystäväni Louise ja Gabriel ovat loistavia oppaita ja suunnittelevat retkikohteet aina osallistujien kiinnostuksen mukaan yksilöllisesti.

Aasiretket ovat hyvin suosittuja, joihinkin kuuluu grilli-ilta luonnossa. Molyvoksessa on myös hyvinhoidettu ratsutalli, joten hevosellakin ratsastaminen on mahdollista oppaan kanssa luonnossa. Saari on muutenkin täynnä hevosia, on jopa oma villihevosrotukin korkealla vuorilla.

Lesvos on myös lintubongareiden ”taivas”. En edes muista kuinka monta eri lintulajia voi täällä bongata kevät- ja syysmuuttojen aikaan! Monet Suomeenkin matkalla olevista muuttolinnuista pysähtyvät Kallonin kylän liepeillä oleviin suola-altaisiin. Joskus altaat ovat aivan vaaleanpunaisina flamingoista. Altaan lähellä on tähystystorneja, joista voi kiikaroida lintuja.

HISTORIAA

Historiaa ja mytologiaa saari on tietenkin tulvillaan kuten kaikki Kreikan saaret, kiveäkään ei voi kääntää törmäämättä johonkin antiikin raunioihin. Mutta varsinkin sijaintinsa takia Lesvos on ollut tärkeässä asemassa kahden mantereen välissä. Ja ennen muinoinhan valtakunta jatkui vielä Turkin puolelle.

Saari on todellakin suuri ja tekemistä ja näkemistä riittää vanhoista akvedukteista Afroditen temppeliin ja MammaMia-tyyppisiin pikkukirkkoihin vuorten huipuilla.

RUOKA, RAVINTOLAT JA shoppailu

Ruoka on todella herkullista, puhdasta aitoa Välimeren ruokaa. Yleensä tavernanpitäjällä tai vähintäänkin hänen isoisällään tai serkullaan on puutarha, mistä monet (luomu)vihannekset tulevat. Jopa kurkut ovat niin uskomattoman maukkaita, kun ovat saaneet kypsyä auringonpaisteessa! Kasvissyöjillä on helppoa ja kala on aina tuoretta. Tottakai on tarjolla myös moussakaa, souvlakeja, pihvejä ja kreikkalaisia lihapullia.

Molyvos on täynnä erinomaisia ravintoloita, tavernoja ja mukavia kahviloita. Yöelämää täällä ei järin paljon ole, muutama mukava baari ja kesällä rannan disco. Varsinainen kesäyöelämän keskus on yökerho OXY, joka sijaitsee pari kilometriä Petran suuntaan. Siellä saattaa olla hyvinkin menevä meininki aina auringonnousuun saakka!

Shoppailu on aina kivaa! Molyvoksessa on paljon pieniä värikkäitä putiikkeja vieri vieressä mukulakivikaduilla. Koruja, vaatteita, keraamisia astioita, hunajaa, oliiviöljyä, luonnonkosmetiikkaa, sandaaleita... Kylässä on kaksi hyvinvarusteltua apteekkia ja lääkärikin löytyy. Kreikan kielen taitoisena autan tietenkin aina, jos on tarvis.

Hintataso on aika samanlaista kuin Suomessa. Toki ravintolalaskut ovat alhaisempia ja ruokatarvikkeet kylän pienissä “supermarketeissa” paljonkin halvempia.